Hozzávalók: 1kg. burgonya , 2 tojás ,10 dkg. liszt , 10 dkg. reszelt sajt , 1 evőkanál zsír , só egy kevés törött bors.
A burgonyát héjában megfőzzük ,meghámozzuk ,áttörjük.Egy egész tojás , 1 tojásnak a sárgája és kb 10 dkg. lisztet keverünk bele ,sózzuk borsozzuk izlés szerint , dió nagyságú gombócokat formálunk belőlle ,és forró lobogó sós vízben kifőzzük ,a fövő gombócokat fakanállal óvatosan megmozgatjuk ne ragadjanak le ,majd ha fel jön a tetejére a gombóc kiszedjük a vízből ,és szitán kissé megszikkasztjuk.
Tűzálló tálat zsírral kikennk ,belerakjuk a gombócokat ,megszórjuk a reszelt sajttal , meglocsoljuk olvasztott zsírral ,és sütőben aranysárgára pirítjuk.
A citromos csirkénkhez kiváló és szép ,mutatós feltét ,ám önálló étel is lehet.