Somlói galuska

 2010.11.19. 08:40

Hozzávalók :7 darab tojás , 40 dkg kristálycukor , 12 dkg liszt , 10 dkg darált dió , 2,5 dl. tej , 2,5 dkg. kakaó , 1dl. rum  , 3 csom . vanilliás cukor , 1-1 citrom és narancs héja reszelve 1 csomag mazsola , 4 dkg barack íz.

Tészta: 5 tojás fehérjéből 10 dkg. cukor fokozatos hozzáadásával kemény habot verünk, majd könnyedén hozzákeverjük a tojások sárgáját,végül fakanállal hzákeverünk10 dkg.lisztet.Elsztjuk három felé ,egyik részébe belekeverünk 4dkg darált diót, a másik részbe 1dkg kakaót,a harmadik sárga marad, külön ,külön kisütjük.

Puncslé :15 dkg kristálycukor ,2dl víz, 0,5 dl rum ,vanilliás cukor ,reszelt citrom és narancshéj - az egészet összekeverjük ,felforraljuk ,majd hidegre tesszük.

Sárgakrém töltelék: 2,5 dl tejből 2 tojássárgájából ,2dkg lisztből  ,vanilliás cukorral sűrű sárgakrémet főzünk .

Töltelélhez : 5 dkg darált dió , 1 csomag mazsola   , 4 deka barackíz.

Csokiöntet: 15dkg cukor ,1,5 dkg. kakaópor vagy főző csokoládé , 1dl víz , 0,5 dl rum -összekeverjük ,felforraljuk és kihűtjük.

Elkészítés : az első lapot tepsibe helyezzük és meglocsoljuk a puncslé egyharmadával .A sárgakrém felét rá kenjük megszórjuk dióval és mazsolával. Rátesszük a másik lapot és ugyanúgy járunk el , végül rákerül a harmadik lap .Meglocsoljuk a maradék puncslével , megkenjük baracklekvárral , meghintjük kevés cukrozott kakaóval .Legalább 24 órát hideg helyen tartjuk.

Tálaláskor kiskanállal ,galuskákat szaggatunk belőle, kistányérra halmozzuk. Tejszinhabbal feldíszítjük , sűrű csokoládé öntettel leöntjük.

 

  Jó étvágyat !

Gundel recept.

 

 

 

 

 

Címkék: somlói galuska.

A bejegyzés trackback címe:

https://megfoztelek.blog.hu/api/trackback/id/tr602458705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ildsisy 2010.11.19. 10:42:14

Kedvencem. Általában éttermekben, vagy cukrászdákban eszem ilyet. Csak ritkán. Ahol nagyon finom!
Macerás nekem elkészíteni... :)
Vagy nincs türelmem inkább...

mErzsébet 2010.11.19. 19:08:28

@ildsisy:
Pedig érdemes.Mert nem olyan egyen íz.Hanem az édes otthoné.
süti beállítások módosítása