Hogyan toroljuk meg magunkat.
Ez egy jó májas hurka elkészítési módja lesz ..
Hozzávalók : 1,5 kg rizs , 2,5 kg sertés fej ,50 dkg máj , 1,5kg tüdő ,8 dkg só , 2dkg őrölt bors , 5 dkg majoránna.40dkg vöröshagyma , sertés bél.
Elkészítés : a fejet addig főzzük amíg lejön a csontról ,majd a májat , tüdőt is kifőzzük abban az abároló lében ,adunk a léhez kb 10 dkg olvasztott zsírt,/ne tapadjon a rizs le / utána a rizst öntjük a forró abároló lében ,azt is kifőzzük, kiöblítjük a kifőtt rizst mert különben tapadni fog /ezt a levet tegyük félre ,még kell. /
A hagymár dinszteljük meg , majd daráljuk a főtt hússal ,májjal ,tüdővel ,együtt le. A fűszereket hozzá adjuk ,keverjük , hurkatöltővel töltjük , tűvel megszúrkáljuk hogy a levegő kijöjjön .Ez a mennyiség kb.6 kg hurka lesz. Az abároló lében egy kis ideig bele rakjuk/tartjuk/ a hurkát ,ha van drót szatyrunk akkor azzal engedjük bele egy öt percre a fövő vízbe ,ha nincs akkor egy nagy fakanál nyelén lógatva engedjük bele ,nem sok fövés egy pár perc kell neki ,mert minden anyag meg van főzve !
Tiszta deszkára rakjuk míg kihűl ,lehet fogyasztani ,vagy hűtőbe el rakni.
Hurka sütési tanács :vízzel kiöblítem a tepsit ,bele rakom a hurkát ,locsolgatom saját zsírjával ,pár percig ,pirulásig pirítom ,majd hagyom félig kihűlni ,csak akkor nyúlok hozzá ,nem szakad szét.
Az abároló/ föző lé / léből szoktak levest is készíteni !! Finom !
Saját recept.